Titel: Prästen och fiskarhustrun.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Pappa talade om den här historien för mig då jag var liten:
I en fiskarhamn var det två fiskare som aldrig kunde komma sams för den ene fiskade bra och den andre inte. Men så dog den som hade tur i fisket. Men fiendeskapen överflyttades på änkan hans. Så blev hon litet krasslig en dag, så att hon måste ligga. Då grannarna fick reda på detta, sände de bud till prästen, att han genast skulle komma till änkan, ty hon var sjuk och i själanöd, sade de.Prästen kom genast. Då han kom in till änkan, sade han: "Huru är det med er, gumma lilla - har det gått upp något ljus för er?" -"Nå ljus… Je höll på mén Olle dä han skull ta opp ä fönster på västerväggen, men sä dödd´n se dä vart int tå, å sä ä ä int se gôtt för den som ä fatti," svarade gumman. -"Nej, jag menar om Herren Jesus fått göra sitt intåg i detta hus." -"Nä ha ällri vöre nan töcken kär hittan."
-"Nej, jag menar Herren Jesus, som dött för oss."
-"Käre järtanes! Än dö nu! Just se dänne ä ä, då han int ha rå häll seg na tidninger, då fón allri veta na nyheter."